Ministerstvo hospodárstva úspešne plní Programové vyhlásenie Vlády SR

18.05.2014 Bratislava

(Bratislava -16.5.2014) – Dvojročná bilancia práce Ministerstva hospodárstva SR (MH SR) je, podľa ministra Tomáša Malatinského, úspešná. Ministerstvo plynule plní všetky zásadné ustanovenia Programového vyhlásenia vlády. Podľa ministra, rezort zvládol aj nápor v súvislosti s krízou na Ukrajine a úspešne doviedol rokovania o reverznom toku plynu na Ukrajinu do konca.

„Pri týchto rokovaniach, kedy sa na Slovensko upierali pohľady z celého sveta bolo kľúčové nielen splniť spojenecké a politické záväzky Slovenska voči Európskej únii, ale aj dodržať zmluvné záväzky a nepripustiť možnosť ohrozenia našich obchodných záujmov. A to sa v plnej miere podarilo“, povedal minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.

Z kľúčových oblastí MH SR minister vyzdvihol najmä agendu podpory vzniku nových pracovných miest, novú legislatívu v oblasti ochrany spotrebiteľa a efektívne zmeny v oblasti čerpania prostriedkov zo štrukturálnych fondov EÚ, kde došlo ku výraznému skráteniu a zjednodušeniu najmä prihlasovacích procesov.

Opatreniami ministerstva bolo, podľa ministra, vytvorených takmer 7 500 nových miest, na ktoré sa viaže ďalších približne 15 tisíc pracovných miest. V rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast má byť v najbližšom období vytvorených ďalších približne 9 600 nových pracovných miest.

„Nový Zákon o ochrane spotrebiteľa pri predaji na diaľku a mimo prevádzkových priestorov, ako aj novela Zákona o ochrane spotrebiteľa zásadným spôsobom obmedzili pôsobenie takzvaných „šmejdov“, ktorí sa zameriavajú najmä na dôchodcov a starých ľudí“, zdôraznil minister a dodal, že rezort bude v tejto agende ďalej a dôsledne pokračovať.

V ďalších oblastiach minister hospodárstva pripomenul, že v rokoch 2012 a 2013 dosiahlo Slovensko historicky najvyššie prebytky v zahraničnej obchodnej bilancii (3,6, respektíve 4,4 miliardy eur). Ministerstvo, podľa jeho slov cielene a systematicky podporuje najmä menších exportérov. „Vypracovali sme kľúčový dokument – Stratégiu vonkajších ekonomických vzťahov pre obdobie 2014 – 2020, podporili 32 výstav a prezentácií našich firiem v zahraničí, uzavreli, alebo rozpracovali nové obchodné dohody. Ako gestor výkonu obchodnej politiky EÚ sme slovenským firmám cez colné kvóty a suspenzie ušetrili viac ako 2 milióny eur“, pripomenul minister T. Malatinský.

Samostatnou a strategicky kľúčovou agendou rezortu hospodárstva je naďalej energetická politika a z nej plynúca energetická bezpečnosť Slovenska. Zvýšila sa bezpečnosť zásobovania najmä zemným plynom zabezpečením reverznej prevádzky plynovodu medzi SR a Rakúskom, resp. SR a Českou republikou. Ropná bezpečnosť SR je na úrovni požadovanej predpismi EÚ (celkové núdzové zásoby ku koncu roka 2013 predstavovali 715 tis. ton). Spotreba elektriny predstavuje ustálenú hodnota približne 28,8 TWh, a to najmä vďaka opatreniam na zvýšenie energetickej efektívnosti. Optimálny nízkouhlíkový mix zdrojov elektriny - v roku 2013 sa dosiahla úroveň 78 % celkovej výroby elektriny. Po spustení JE Mochovce 3,4 do prevádzky sa tento podiel zvýši na cca 80 %.



Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región